Over familieopstellingen

Ben je geïnteresseerd in familieopstellingen? Ontdek dan hier wat een familieopstelling voor jou kan betekenen.

In het dagelijks leven lopen we allemaal wel eens ergens tegen aan. Of dit nu op je werk is, in je privéleven of in je relatie. Elk dagelijks probleem heeft een dieperliggende oorzaak. Soms heeft het te maken met iets dat jij zelf hebt meegemaakt. Daarnaast is de oorzaak vaak te herleiden naar jouw systeem van herkomst; jouw familiesysteem. Een familieopstelling is een methode om een kijkje te nemen in jezelf en jouw familiesysteem.

Familieopstelling Nijmegen

Wat is een familiesysteem?

Jouw familiesysteem bestaat voornamelijk uit al jouw biologische familieleden. Jouw familie is de klei waar jij van gebouwd bent. Het maakt niet uit of je om de hoek van je familie woont of aan de andere kant van de wereld; we zijn allemaal onlosmakelijk verbonden aan ons familiesysteem.

Het kan zijn dat er bepaalde dynamieken en patronen in jouw systeem zitten die jou belemmeren in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld dat je (onbewust) loyaal bent aan jouw familiesysteem en hierdoor moeilijk jouw eigen leven kan leiden. Of je voelt je verantwoordelijk voor een ander. Dit soort dynamieken kunnen jouw eigen persoonlijke groei (of die van je kind) in de weg zitten. Jouw innerlijke houding ten opzichte van jouw familiesysteem is daarom van groot belang voor jouw welzijn en persoonlijke ontwikkeling.

Door een familieopstelling te doen kun je jouw thema’s aankijken en de verantwoordelijkheid nemen voor dat wat bij jou hoort. Dan kan je familiesysteem stimulerend gaan werken in plaats van belemmerend.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling vindt van het begin tot het einde plaats in een kleine groep. Het is een methode om de oorzaak van jouw problemen aan het licht te brengen. Dit doen we met behulp van representanten. Representanten zijn mensen uit de groep, die personen of elementen uit jouw thema representeren. Zij nemen een plek in de ruimte in. Ze kunnen emoties en ervaringen in hun lijf waarnemen, wat informatie geeft over jouw systeem. Hierdoor kunnen de onderliggende dynamieken zichtbaar worden. Vervolgens gaan we hier mee werken in de familieopstelling.

Familieopstellingen zijn zeer geschikt om trauma’s, van welke aard dan ook, aan te kijken. Het biedt ruimte aan emoties en kan nieuwe inzichten geven. Middels kleine interventies kan er beweging komen in jouw systeem. Het is een prachtig middel om je persoonlijk te ontwikkelen!

Familie opstelling Nijmegen Milou Verheijen
Ik meld me aan voor een opstelling Ik meld me aan voor de nieuwsbrief

Liever eerst nog meer informatie lezen? Scroll dan nog even door…

Q & A

Als je ergens tegen aan loopt, kun je hier een opstelling over doen. Dit kan op allerlei gebieden zijn. Als je twijfelt over je vraag of thema, mag je altijd contact met mij opnemen zodat we hier samen naar kunnen kijken. Hieronder zal ik enkele voorbeelden hiervan noemen:

 • Je hebt moeite met (romantische) relaties aan te gaan of te behouden.
 • Je kunt je draai niet vinden in het leven.
 • Je hebt last van bindingsangst / verlatingsangst in (romantische) relaties.
 • Je loopt op je werk ergens tegenaan.
 • Je hebt moeite met je grenzen aangeven.
 • Je voelt je depressief.
 • Je hebt een verslaving waar je moeilijk vanaf kunt komen.
 • Je voelt vaak een bewijsdrang en hebt grote behoefte aan erkenning van anderen.
 • Je hebt moeite met autoriteit.
 • Je hebt een lichamelijke / mentale ziekte.
 • Het lukt maar niet om een financiële balans te vinden.
 • Je minderjarige kind heeft ergens last van of vertoont belemmerend gedrag.
 • Het contact met een familielid verloopt stroef of blijft uit.

De bijeenkomsten die ik organiseer vinden meestal in 1 dagdeel plaats. Voor het gemak spreek ik van ‘een middag’ familieopstellingen. De middag vindt van het begin tot het einde plaats in een (kleine) groep. Je kunt aan de middag deelnemen met een eigen opstelling. Je kunt ook alleen als representant meedoen.

Allereerst is er tijd voor koffie, thee en wat lekkers. Hierna gaan we beginnen. Eerst zal ik kort wat uitleggen over opstellingen en systemisch werk. Ook doen we een kort voorstelrondje ter kennismaking. Daarna doen we samen een ontspanningsoefening die ik zal begeleiden. Vervolgens gaan we beginnen met de opstellingen. Degene die het thema inbrengt, komt naast mij zitten. Ik zal wat vragen stellen over het thema. Vervolgens kies ik representanten uit die bijvoorbeeld jouw ouders, broers, zussen of andere elementen zullen representeren. We volgen de opstelling, eventueel laat ik de representanten wat systemische zinnen naar elkaar uitspreken of andere interventies uitvoeren. Wanneer de opstelling beëindigd is, gaat iedereen weer op zijn of haar eigen stoel zitten. Hierna volgt een pauze of een volgende opstelling. Tussendoor is er genoeg tijd om vragen te stellen. Wanneer alle thema’s behandeld zijn, krijgt iedere deelnemer nog even de mogelijkheid om iets te delen of vragen. Daarna sluiten we de middag samen af.

Nee, een opstelling is geen therapievorm. Ook is het geen toneelstuk. Het wordt wel eens omschreven als een ritueel. Het is een weerspiegeling van wat er op dat moment op een diepere laag in jou en jouw systeem gaande is. Het brengt iets te weeg in jouw systeem en daarmee in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Informatie over de kosten voor een familieopstelling vind je hier.

De bijeenkomsten die ik organiseer vinden meestal plaats in De Refter in Ubbergen, naast Nijmegen. Een exact overzicht van data en locatie vind je hier.

De Refter Milou Verheijen Familieopstellingen

Nee, dit hoeft niet. De andere aanwezigen zullen jouw ouders of familieleden representeren.

Ja, dat kan! Het gaat namelijk om jouw innerlijke houding ten opzichte van jouw familiesysteem / familieleden, niet om de personen zelf.

Nee, dit hoeft niet. Het verschilt per persoon en per situatie wat de behoeften zijn. De uitkomst van een opstelling ligt niet vast. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er behoefte is aan toenadering, of juist aan ruimte voor jezelf.

Ja, dit kan. Omdat systemisch werk van bovenliggende generaties op onderliggende generaties doorwerkt, kun je ook een opstelling voor je minderjarige kind doen. Waarom minderjarig? Simpelweg omdat ieder volwassen persoon verantwoordelijk is voor zichzelf. Het zou voor mij ethisch niet goed voelen om een opstelling te begeleiden voor een andere volwassene die geen toestemming heeft gegeven. Als de ander er wel mee in stemt is het natuurlijk een ander verhaal.

Ja, dit kan. Als je het fijn vindt kunnen we van te voren even bellen om het thema te bespreken of wat duidelijker te formuleren. Dit kan ook prima in het gesprek vlak voor je opstelling. Maar zelfs als het thema wat abstract blijft, maakt dit niet uit. Het belangrijkste is dat er iets speelt in jouw leven, waar je naar wilt kijken.

Ja! Iedereen kan representeren. Je hoeft hier niet goed voor kunnen voelen of iets dergelijks. Het mooie is dat wanneer je instemt om als representant in een opstelling te staan, je in je lijf en gevoelswereld dingen zult gaan waarnemen die betrekking hebben op de opstelling. Los daarvan ben je nooit verplicht om in een opstelling te staan en ben je altijd vrij om nee te zeggen. Nieuwsgierig? Kom het een keer zelf ervaren en laat je verrassen!

Als representant kan je (als je wilt) in andermans opstellingen komen te staan. Ook al is het niet je eigen opstelling, veel deelnemers ervaren dit als waardevol.

Allereerst is het een goede manier om kennis te maken met systemisch werk.

Daarnaast lijken veel van onze thema’s in de diepte op elkaar. Hierdoor kun je veel herkenning vinden in elkaars opstellingen en zelf ook nieuwe inzichten krijgen. Vaak is het zelfs zo dat je niet voor niets als representant voor een bepaalde rol wordt gevraagd, en dat je zelf vergelijkbare dynamieken in je systeem hebt. Hierdoor kan het representeren bij jezelf ook iets in beweging zetten.

Ook benoemen veel deelnemers na een middag dat het mooi is om iets bij te dragen in elkaars proces en zijn elkaar hier dankbaar voor.

Wat ik persoonlijk ook erg fijn vind aan representeren, is dat het me rust geeft. Het haalt me uit mijn hoofd waardoor ik meer in contact kom met mijn lichaam.

Je hoeft in principe niets te doen behalve op het juiste moment naar de juiste locatie te komen!

Wel kan het helpend zijn als je wat informatie over je familie verzamelt. Het gaat dan om bijzondere gebeurtenissen (feiten) die in jou biologische familie zijn voorgevallen. Je kunt denken aan vroegtijdig overlijden van familieleden, miskramen, abortussen, oorlog en faillissementen. Maar ook gebeurtenissen of mensen die zijn buitengesloten of waar niet over gesproken wordt.

Kom je er niet aan toe om dit te doen? Geen zorgen, we kunnen alsnog de opstelling doen en werken met hetgeen dat zich ontvouwt.

Het is mogelijk dat je na een opstelling geschud of geraakt bent. Je mag me altijd bellen of mailen om hier over te praten. Ik sta je graag te woord.